Mika Nyyssölä

– giant killer –

Jul-2-2016

Kertoako aina totuus?

Moi

Totuus sattuu. Rehellinen pitää aina olla, mutta kannattaako sitä joka tilanteessa sanoa se mitä ajattelee? Joskus voi olla parempi vain jättää omat ajatukset itsellensä ja vaieta. Vai onko kuitenkin tilanteita, joissa se rehellisyys onkin kuulijan kannalta hyvä asia? Pohdin somekäyttäytymistä ja vertaan oikean elämän tilanteita milloin totuus on paikallaan ja milloin ei.

13533210_10207996009992516_6133077732127516252_n

Some

Nykymaailmassa sosiaalinen media ja kanavat mahdollistavat niin omalla nimellä, nimimerkillä kuin myös anonyyminä kommentoimisen. Olen huomannut, että kun anonyyminä kommentoidaan, on usein helvetti irti.

Mistä johtuu, että se oma mielipide pitää tällöin kertoa mahdollisimman julmasti ja ilkeästi? Mistä johtuu, että anonyymeillä on lähes AINA negatiivinen asenne ihan KAIKKEEN?

Pseudonyymillä esiintyvä henkilö antaa selvästi itselleen oikeuden sanoa mitä tahansa ja vielä ilkeillä päälle. Empattisuus on herra Inkognitolta kadonnut jo aikapäivää sitten. Surullista.

Oikea elämä

IRL (in real life) eli oikeassa elämässä on asiat vielä toistaiseksi toisin. Yhä voi joutua vastuuseen sanoista ja teoista ja kokea “instant karmaa”. Ehkäpä siksi moni ajattelee kaksi kertaa ennen kuin laukoo “totuuksia” toiselle. Mutta somessa, kun ei joudu kuin aniharvoin vastuuseen kirjoituksistaan, ei juurikaan mietitä mitä kirjoitetaan.

Mielipiteitä tottakai saa ja on hyväkin kertoa. Asiat voidaan kuitenkin ilmaista sellaisella tavalla, että se ei suoraan loukkaa toista, mutta asian ydin tulee ilmi. Julma, alatyylinen ja asiaton “kritiikki” harvemmin vie keskustelua mihinkään.

Oikeassa elämässä on kuitenkin monenlaisia hetkiä ja tilanteita, kun periaatteessa pitäisi olla rehellisiä, mutta ei voida aina olla, koska ei haluta loukata toisen tunteita. Asiallinen kritiikki voi kaikesta huolimatta mennä toisen tunteisiin vaikka kuinka yritetään pysyä henkilökohtaisuuksien ulkopuolella.

fat-guy-on-bike

Ulkonäön turha kommentointi arkielämässä on loukkaavaa. Silti esimerkiksi lihaksikkaita ihmisiä koetaan voivan arvostella huomattavasti herkemin kuin esim lihavia. Lihaksikkuus kuten lihavuuskin lähes aina on itse aiheutettua. Lihaksikkaita kuitenkin saatetaan katsoa (varsinkin Suomessa) kieroon ja paheksuvasti, aivan kuin lihakset olisi asia joka pitäisi piilottaa.

Teistäkin lukijoista moni tuntee tilanteen, kun syystä tai toisesta eksytte ihmisten ilmoille tank topissa tms hihattomassa ja miten se herättää väheksyviä katseita, kun esim “lämpimissä maissa” saatetaan jopa ihailla lihaksikkuutta. Suomalainen kateus varmasti iskee tässä tilanteessa päälle. Lihava taasen voi vaikka ilman paitaa tallustaa kaupungilla, eikä kukaan edes katso tätä ilmestystä, saatikka kommentoisi mitään tälle ihmiselle.

Totuus vai valhe?

Tänään satuttiin Jukan kanssa keskustelemaan kehonrakennuksesta ja miten arvostelulaji itsessään herättää voimakkaasti tunteita. Kun lajissa arvostellaan ulkonäköä, se otetaan myös hyvin herkästi henkilökohtaisesti. Siksipä on melko tavanomaista, että myös valehdellaan ja taputellaan selkään, vaikka pitäisi ehkä kertoa totuus. Totuus voi kuitenkin loukata, eikä sitä haluta tehdä.

Annan esimerkin. Sulla on kisoihin valmistautuva tiimikaveri ja hän pyytää sinua katsomaan kuntoaan. Kunto on todellisuudessa pahasti jäljessä ja on suuri riski, ettei ehditä kuntoon. Mitä tässä tilanteessa olisi fiksua sanoa? Valmentaja ja muut toverit ovat saattaneet taputella selkään ja kehua, sillä nämäkään eivät ehkä ole uskaltaneet kertoa totuutta.

Mennäkö sitten kauniisti muotoillen sanomaan oma mielipide silläkin riskillä, että toinen (jota muut ovat koko ajan kehuneet) loukkaantuu vai myötäillä muita ja käytännössä valehdella? Vaikeita tilanteita.

Valitettavasti valehtelemalla kisaajalle tai katsoessaan pinkkien silmälasien läpi valmennettavaa tehdään vain hallaa itse kisaajalle, sillä se totuus tulee viimeistään lavalla julki. Sitten ihmetellään kisojen jälkeen mitä tapahtui? Saatetaan kyseenalaistaa tuomarilinjaus, etsitään viimeistelyistä syitä, keksitään jotain ihmeellistä oman kropan toiminnasta ja vedotaan siihen klassiseen, “kroppa keräsi nestettä just ennen kuin nousin lavalle”.

Vasta jonkin ajan kuluttua saatetaan hyväksyä se fakta, että oltiin löysässä kunnossa lavalla. Monesti varsinkin sellaisissa tapauksissa, joissa sitten seuraavana vuonna homma onnistuukin ja ollaan hyvässä kunnossa, niin viimeistään silloin myönnetään, että juu olihan se edellisvuoden kunto ihan paska.

Kisamielessä rehellisyys voittaa aina

Minun mielestäni varsinkin näissä kisadieeteissä pitäisi olla mieluummin äärimmäisen rehellinen kuin taputella selkään. Mä olen aina ollut erittäin kiitollinen, että mulla on ollut taustalla alkuvuosina Mähösen Aki, joka ei koskaan ollut tyytyväinen mun kisakuntoon. Aina olisi voinut olla parempi, vaikka voitinkin. Se tyytymättömyys oli eteenpäin vievä voima ja kykenin realistisesti näkemään aina, jopa itseäni valmentaessa, kunnon ja kehityksen, jolloin tiesin heti olinko edes “tyydyttävässä” kunnossa menestyäkseni. Jos minulla olisi ollut joku selkään taputtelija en olisi koskaan noussut lavalle riittävän kireänä.

Yhä ihmettelen tänäkin päivänä miten niin moni kisaaja luulee olevansa kireä vaikka näin ei ole. Sitten kun jäädään kauas mitalisijoista ollaan ymmällään. Itse syytän valmentajia siinä tilanteessa. Sillä valmentaja on vastuussa siitä, päästääkö tämä kisaajan lavalle siinä uskossa että nyt ollaan voittokunnossa. Lavalle siis tottakai voidaan mennä huonommassakin kunnossa hakemaan sitä kuuluisaa “kokemusta” mutta se, että valkku on uskotellut valmennettavalle tai jopa on niin ammattitaidoton, että uskoo itsekin valmennettavan mahdollisuuksiin on yksinkertaisesti käsittämätöntä.

Ymmärrän hyvin, että kun ympärillä olevat ihmiset kehuvat, siinä sokeudutaan oman kehityksen ja kunnon todelliseen tilaan. Itse vaadin rehellisyyttä juuri tämän takia ja uskon vain muutamien ihmisten mielipiteisiin kunnostani. Sokeutumisriski on suuri sellaisessa porukassa, jossa on muitakin kisatovereita, jotka taputtelevat toisiaan selkään vuorotellen. Siinä joukossa tietysti uskotaan kavereita ja kaverit varmasti vilpittömästi vielä näkevätkin frendinsä upeessa kunnossa vaikkei näin ehkä olisikaan.

Oma ehdotukseni on, että hanki itsellesi valmentaja, joka takuuvarmasti on rehellinen ja sanoo aina, missä mennään, vaikka se totuus koskisikin. Valmentajan on oltava realistinen ja rehellisesti kerrottava mihin valmennettavalla on mahdollisuus. Tämä koskee siis ihan kaikkiin lajeihin valmistautuvia.

Että tällaista pohdintaa tällä kertaa. Toivottavasti herätti ajatuksia mielen eri tasoilla. Summa summarum, on paljon eri tilanteita jolloin voi olla hankalaa joko kertoa totuus tai jättää se kertomatta. Pelisilmää kuitenkin tarvitaan.

Tähän loppuun vois laittaa mielestäni yhden mahtavimmista mieslaulajista, jolla on imo fantastisen upea ääni. Jamie Cullum, Gran Torino Live.

Hei älkääkö unohtako tietenkään tän ja huomisen vielä voimassa olevaa Crayzeeee Octane -tarjousta.

Gliggedi glig kuvaa ja pääset tarjoukseen kiinni! BOOM! Peace!

800_mika_Octane_hardcore_june16_FTUK

Posted under Uncategorized
 1. Penkkipauli Said,

  Hyvä teksti Mika. En pysty ottamaan kantaa tohon kisaamis asiaan, en ole noussut, enkä nousemassa ja tuskin nousen lavalle, mutta pidän urheilusta ylipäätään ja minulle sopii kehonrakennustyyppinen harjoittelu kuntosalilla ja säännölliset ateriarytmit jne jne.

  Se on hauska piirre ihmisissä Suomessa, juovuksissa ihmiset jopa haastaa helpommin riitaa, jos sulla on vähän palaa ja pikkusen lyhyemmät hihat. Kukaan tuskin koskaan sanoo mitään positiivista, jotkut jopa paheksuu. Itse en ole kovinkaan kummoisen kokoinen kaveri, mutta ehkä ihan perus tallaajaa hieman lihaksikkaampi, treenivuosia kuitenkin on takana kohta 10. Pidän matkustelusta, enkä vielä ole missään maassa missä olen käynyt, törmännyt negatiiviseen suhtautumiseen tank topista tai lihaksista. Joissan maissa kommentoidaan hyvin posiitivisen sävyyn, vaatekaupoissa tms. “hello, big guy big guy!” “Muscle, muscle” ja nostellaan omia käsiä ja seistään varpailla. Sinänsä huvittavaa, mutta ei missään nimessä häiritsevää, aina kuitenkin hyvin positiiviseen sävyyn. Maissa, joissa englanninkieli on paremmin hallussa, ihmiset joissain sosiaalisissa tilanteissa on tullut kysymään harrastuksista ja keskustelemaan. Aina positiivisesti ja kannustavasti. Suomessa laitan mielellään pitkähihaista ja löysiä vaatteita. En jaksa sitä irvistelyä.

 2. Mika Said,

  Penkkipauli: Toi on niin totta. Kun muistelen sitäkin, miten monesti joku Halmekin joutui tappeluihin, niin mietityttää vain, mikä vittu ihmisiä vaivaa? Pitikö sitä oikeesti mennä haastamaan riitaa 195cm/150kg Halmeelle, joka löi niin kovaa että halutessaan pelkällä avarillakin veti junteilta tajun kankaalle?

  Itse onneksi en ole kohdannut kuin aniharvoin mitään agressiivista käytöstä en edes känniääliöltä. Lähinnä ollaan pyydetty fanikuvaan. Ehkä mun olemus ei ole kuitenkaan mitenkään uhkaava ja olen iloinen luonteeltani, jonka moni tietää niin mä saan lähinnä ihmiset hyvälle tuulelle, kun näkevät mut.

 3. Emilia Said,

  Hyvä kirjoitus taas jälleen, Mika! 👏🏼
  Itse haluaisin ehdottomasti kuulla sen totuuden, vaikka olisikin karu, mutta siitä ainakin vois oppia tekemään asiat paremmin ja kehittyä. Itse kun tässä vielä veivaan ja soudan osallistuakko kisoihin vai ei, niin en oikein voi tätä aihetta kommentoida. Voin toki todeta, että toivon todellakin, että sitten valitsemani valkku olisi rehellinen kaiken kanssa, asia pitää vain osata sanoa oikein (vai onko sitä oikeaa tapaa, jos tietää jo, että se loukkaa tms?!).

  Mulla olisi vaikka kuinka paljon kommentoimista, positiivistä siis, mutta jätän tähän.

  “When people said, ‘We never want to look like you,’ Arnold replied, ‘Don’t worry, you never will.'” #Fitness #Inspiration 💪🏼 👍🏼

 4. pls Said,

  Mika sä olet roolimalli. Se on hienoa että ihmisillä ja varsinkin nuorilla on roolimalleja ja niitten kautta nuoret oppivat elämää. Mua siksi häiritsee se että kauppaat niinkin paljon näitä lisäravinteita sun muuta, jota välttämättä aloittelijat eivät edes tarvitse. Joo tajuan että se on bisnestä ja sulta vaaditaan sitä, mutta mielestäni voisit ehkä oikaista asiaa kertomalla että välttämättä kaikki lisäravinteet eivät ole pakollisia. Kuulostinpa kukkahattutädiltä, mutta se on vaan alkanut rassaamaan.
  -Vanhan liiton bloginlukija

 5. Ville Said,

  Gran torino on mahtava. “Get outta my lawn!”. Clinttikin veti hienosti siinä leffan lopussa laulaen ja soittaen tuon kappaleen.

 6. Vilu Said,

  Hieno päivitys! Täysin samaa asiaa aina ihmettelen ja keskustellut monien ihmisten kanssa asiasta. Aina rupee vituttaan tää suomalainen kateus, ihan millä tahansa saralla. Oli sitte kyse lihaksista, rahasta tai muuten vaan siitä että menee hyvin.
  ps. Sitä en ihmettele että sulle ei tulla riitaa haastaa, se semmonen jännä hyvä fiilis ja elämän nautinnollisuus puskee jo videoista läpi nii puhumattakaan sitten livenä kun oot naaman edessä, varmaan rupeis se pelkästää jo hymyilyttää :DD nohomo

 7. Hannu Said,

  Kiitoksia Mika kirjoituksesta! Oli niin hyvä teksti että piti osa tekstistä lukea ääneen avovaimon ja jätkien kuullen. Ei nyt kai suomalainen oo kaateellinen tai juro luonteeltaan 😁! Eilen Vuosaaressa juuri kesteltiin aiheesta ja 😂😂😂😂 vieläkin on maha kipeänä 😁. Tätini asuu ulkomailla ja vieraillessa hänen luonaan, kukaan hänen ystävistään ei hauku tai osottele sormella, vaan tulee keskustelemaan salitreenaamisesta. Suomessa kaikkien kuuluis harrastaa painia/yleisurheilua/ juoksua/jokojokopalloa tai hiihtoa/uimista. Pidä lippukorkealla ja on aina ilo lukea blogiasi!!!

 8. Grondje83 Said,

  Henkilökohtaisesti ainakin itse haluaisin kuulla totuuden. Tosin löytyy sitä ihan omastakin takaa sen verran itsekritiikkiä ettei varmaan sen perusteella olisi koskaan tarpeeksi hyvä kisoihin 😆

  Mutta oli sitten kyse kehonrakennuksesta tai muusta (rakennus)projektista niin “toivon” kritiikkiä jotta osaa sitten parantaa tulevaisuutta varten. Sitä helposti ikään kuin sokeutuu eikä enää itse näe mahdollisia vikoja ja parannuksen kohteita.

 9. Mika Said,

  Pls: ainahan mä olen sanonut, että mikään ei korvaa normaalia ruokavaliota. Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisä_ravinteita ja jokainen itse voi päättää haluaako niitä käyttää tukemaan liikkumista.

  Jos et ole huomannut, niin mähän mainostan aika lailla pelkästään niitä perushyviä lisäravinteita jotka tavalla tai toisella omaavat jotain hyödyllistä. Proteiinit, kreatiinit, aminohapot jne. Ja saan aina kiitoksia kun heitän ihmisille vinkkejä uusista mauista, tarjouksista ja tuotteista jotka olisivat muuten menneet ohi. Mun mielestäni kun kyseessä on bodausblogi, lisäravinteista keskustelu on olennaisena osana.

  Vanhemmat ovat vastuussa nuoristaan loppuviimein, en minä. ja kyllä minä olisin ylpeä lapsestani jos hän haluaisi rahansa laittaa lisäproteiiniin kuin kaljaan ja tupakkaan.

 10. Hannu Said,

  Asiallista tekstiä Mika. Itse täytyy tunnustaa, että ennen saliharrastuksen aloittamista ollessani todellinen pullapoika, nähdessäni lihaksikkaan tyypin ilman paitaa/ hihattomassa ajattelin heti tyyliin “ihme narsisti ja kusipää kun pitää tuolla tavalla itseään esitellä”. Kuitenkin nyt tajuan, että projisoin vain omaa pahaa oloani ja inhoa itseäni kohtaan muihin. Nyt kun peilistä katselee 30kg kevyempi kaveri ja joku lihaskin jossain hieman näkyy niin ajatusmaailma on muuttunut. Nyt tiedän omakohtaisesti kuinka valtavan työmäärän se vaatii, että edes tähän meikäläisen kuntoon pääsee. Miksi ei siis ihminen saisi olla ylpeä saavutuksistaan? Jos rakennan hienon talon niin sitä on ihan hyväksyttävää esitellä muille, miksei siis omaa kroppaa?
  Tottakai kaiken voi vetää yli, mutta nyt puhunkin terveestä ylpeydestä ja siitä että miksi helvetissä siellä salilla tulee riehuttua, kieltäydyttyä ryyppyreissuista ym, jos ei tuloksista saa nauttia? 🙂

  Hihatonta kesän jatkoa!

 11. Pate Said,

  Dyydfist! Octane ja mikan sheikkeri tilattu! Urheilijaa tuettu! ☺

 12. LerssiLeif Said,

  Juu tämä suomalainen kateus… Varmaan se johtuu ihmisten alemmuudentunteesta kun alkaa itseään lihaksikkaampia dyydejä haukkumaan ilman syytä tai haastamaan riitaa. esim mun paras kaveri myönsi aikoinaan että on kateellinen kun oon niin riski siihen verrattuna, itse olin siihen mennessä käynyt puntilla reilu kymmenen vuotta ja se oli käynyt kerran, mietin että aika pirun hyvät geenit pitäis miehellä olla että pääsis samaan kuntoon mun kanssa yhden treenin ansiosta 😀

 13. -aki- Said,

  Niin vain piti Octanea ostaa kun oli hyvä tarjous, vaikka vanhaa on jäljellä. Ei se pilaannu. 😀 Muuten, kun samasta octanetarjous -linkistä menee ostelemaan muutakin, niin onko siinä samassa linkissä se ‘tue urheilijaa’ -ominaisuus? Meinaan sen verran piti törsätä samalla kauppareisulla, että sääli jos ei samasta linkistä hoidu urheilijan tukeminen. Loistavaa alkavaa viikkoa *dyydfist* 😀 🙂

 14. Tapsa Said,

  Tank top on alusvaate, joka sopii esimerkiksi mökille kun on muutenkin kiva hengailla alusvaatteilla tai nakuna. Muuten vaimarin päällä pitäis mun mielestä aina olla joku hihallinen paita.

  Outojen katseiden saaminen kun pitää tank toppia päällä ei siis välttämättä kieli siitä et jengi ei tykkää fyysisestä preesenssistä. Kyllä sitä kaikki kattois yhtälailla pitkään jos joku liikkuis kaupungilla pelkillä boksereilla.

  Muuten hyvää pohdintaa 😊👍🏻

 15. Mika Said,

  -aki-: kaikki hoituu samasta linkistä! Kiitos dyyd!! 🙂

 16. Tume Said,

  Asiaa taas.. Mä kulen töissä,kotona kuten kaupoissakin vaimarissa ja vähät välitän muitten katseista ja mielipiteistä. Harvemmin tulee nakkijonossa tappelua mutta kaiken maailman näsäviisaista kyllä riittää arvostelemaan vaikka eivät itse edes kovin miehisiä piirteitä omistaisikaan. Tapsan kommenttia en ymmärtänyt , toki ihmisillä omat mielipiteet.. En miekää ole sitä mieltä et Golffin pelluu on urheilua tai et se villaliivi sopii hemmetti miehen päälle. Jos mies omaa lihaksia tai ei nii kulkekoot vaikka jätesäkissä jos siinä on ihmisen hyvä olla.. kovimmat arvostelijat vaa sattuu olemaan törkeen kateellisia lihaksikkaille miehille ja tietävät etteivät tule koskaan nousemaan siitä sohvalta ja tekemään asialle jotain et olis hiukan massiivisempi. Monet naisetkin haukkuu lihaskimput maan rakoon mut katse niitte silmissä kertoo jotain ihan muuta siinä kaupan kassajonossa.

 17. Tume Said,

  Läks muute Mika se sun lanseerama vaimari tillauksee tännää!!!

 18. Mika Said,

  Tume: DYYYD!! BOOM!! 😀 Loistavaa

 19. JayPee Said,

  Morjens Mika! Törmäsin twitter linkkieni kautta “laatujulkaisuun” jossa vedät smithissa kyykkyä kympillä ja väittävät vielä turhimmiksi liikkeiksi. Repesin kyllä hämmästyksestä! Tuskin lupaa on videon lainaukselle..lol 🙂 http://www.menshealth.co.uk/building-muscle/the-6-most-pointless-gym-exercises?utm_content=bufferb08bc&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 20. Mika Said,

  JayPee: Juu en ole antanut lupaa videon käyttöön, mutta minkäs teet. 😀 Sanotaan näin, että tuossahan verrataan smith-kyykkyä ja vapaalla tangolla tehtyä kyykkyä. Noissa ei ole juurikaan muuta eroa kuin että smithissä voit turvallisemmin tehdä kyykyn ja varioda vaikka mitä siinä samalla. Itse en nykyisin juurikaan kyykkäile loukkaantumisriskien takia. Voimaa tulee niin herkästi siinä ja väkisinkin olen aina noussut sen verran isoihin painoihin joissa sitten on joku lihas revennyt tai olen loukannut jonkun paikan. Lihasmassaa en tahdo noilla liikkeillä millään saada, koska en pääse koskaan viemään jalkoja loppuun asti. Aina joku muu osa kropasta väsyy ennen jalkoja.

 21. lulla Said,

  Heippa : ) Itse ainakin voin sanoa, jos näkisin sinut, katsoisin kyllä vain ihaillen, ja tulisi sellainen olo, että tuossa on oikea Mies, joka saa mitä haluaa. : P

Add A Comment