Mika Nyyssölä

– giant killer –

Apr-17-2017

Etureisitreeneistä asiaa!

Moro!

Etureiskoja salilla. Pumppasin menemään yhden klassikkotreeneistäni, joka on äärimmäisen raju ja hapottava treeni. Siinä tehdään yhden sarjakokonaisuuden aikana 120 toistoa. Reiden ojennus istuen ja prässi toimivat liikkeinä, joita tehdä tuplasupersetteinä 30 toistoa per liike. Jokaiseen sarjakokonaisuuteen lisätään prässiin 50kg painoa ja näitä kokonaisuuksia tehdään 5-6 sarjaa. Tauot ovat 3-5 min sarjakokonaisuuksien välillä. Erikoistekniikkana rest-pausea molemmissa liikkeissä. Itse esim reiden ojennuksissa (jossa 30kg) ekan setin kohdalla saatan jopa päästä 30 toistoon asti, mutta viimeistään seuraavassa superissa pakko höllätä 15-20 toiston kohdalla ja venata se 7 sekuntia.

Treenioppaassa tämä esimerkki löytyy sivulta 158. Tuon päälle sitten valkkaamaan joku hyvä voimaesimerkki, vaikka pystykyykky lankulla (s. 161) taikka smith kyykky (s. 159).

Tän päivän seteistä pikku klipsu:

Blasting quads! #gettingready #ace18 #whynot 🤔 #boom #dyyd

A post shared by Mika Nyyssölä (@nyyssis) on

Pakkiksella tuli kommenttia, jossa kaveri totesi hänen tehdessään samalla liikeradalla prässiä, saa hän huomautuksia muilta treenareilta. Okei, tässä tullaan siihen harhaluuloon, että jalkaprässiä pitäisi tehdä aina jalkaprässin liikeradalla, ei reiden ojentajalihaksilla eli etureisillä. Kuitenkin moni meistä haluaa treenata etu- ja takareidet erikseen. Tällöin jalkaprässi täydellä liikeradalla tehtynä ei ole oikea tapa edetä etureisitreeneissä, joissa todennäköisesti pyritään eristämään etureidet takareisistä.

Ben Pakulski selittää fiksusti alla olevalla videolla miten eristetään etureisi takareidestä niin, että vain reiden ojentalihakset (ja väkisinkin pakarat) osallistuvat työhön. Pakaroita siis ei oikeastaan prässissä pystytä eristämään täysin pois, mutta takareisien osalta voidaan liikerataa hyödyntämällä hyvin eristää ulos liikkeestä. Alemmas meneminen vain aktivoi muita lihaksia ja vie vastusta muualle etureisiltä, eli vähentää time under tensiota.

Itsekin olen saanut kommenttia salilla, että ollaan ihmetelty miksi teen prässiä niin lyhyellä liikeradalla. Olen vastannut, että treenaan etureisiä, jonka jälkeen kysyjä on ollut yhä hämmentynyt. Vasta selitettyäni miten jalkalihakset toimivat, ollaan tajuttu idea ja ymmärretty miksi liikerata ei ole niin pitkä eikä kelkkaa viedä pohjaan asti. Siltikin on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tätä asiaa. Moni on sitä mieltä, että prässiä ei saa tehdä muuten kuin viemällä kelkka pohjaan asti. Sama juttu kyykyissä, on vain yksi tapa kyykätä, ass to the grass. Tämä valitettavasti on sitä kuuluisaa beginners mindset -ymmärtämättömyyttä, eikä vain osata ajatella jalkojen toiminnallista puolta.

Ojentajia olen panostanut viime aikoina hieman enemmän. Olen 3-4 päivän välein pyrkinyt puskemaan jotain extraa oikkareille. Nuo bad boyt näköjään kestää melkoisen paljon ylimääräistä rasitusta. Pitää toivoa, että ne ottaa ymmärtääkseen ja lähtevät kasvamaan. 😉

Disturbilta MZGZ Brand -paidat.

Noi on todella miellyttäviä yllä ja kipeen siistin näköisiä. Mee tsekkaa disturbilta valikoima TÄÄLTÄ!

Hei ja muistutuksena vielä kaikille. Tämän illan vielä voimassa tuo ilmainen toimitus! Eli klikkaa kuvaa tuosta alta ja mene tukun sivuille tilaamaan vaikka joku kiva täsmätilaus. Ei tartte miettiä, että saako sitä 49€ kasaan. Nyt ei tarvitse maksaa toimituskuluja!

Posted under Uncategorized
 1. Kuhizz Said,

  Eikö kasvava polvikulma prässissä juuri lisää etureiden työtä? Laittamalla jalat alemmas lautaan ja tekemällä toistoja syvältä, saadaan suuri rasitus etureidelle. Sinun tekniikkasi nyt on hyvin tavallinen ja toimiva liikerata, mutta enemmänkin ihmettelen sitä, että aina näkee sinun tekevän hyvin kevyillä painoilla pelkkää pumppausta, jolloin mekaaninen rasitus jää hyvin pieneksi. Edellisellä videolla ilmekään ei värähtänyt ennen sarjan loppumista. Moni sanoo, että Utti treenaa jalkoja väärin, vaikka videoilta selkeästi näkee, että voimaa joutuu oikeasti käyttämään (ja juuri voimaa kohdelihaksesta) ja failure on lähellä.

 2. Kyykkyrässimies Said,

  Tuo on kyllä täysin totta, että miksi prässi pitäisi tehdä “pohjaan” asti, kun ei siinä oikein etureisiä sen enempää saa rasitettua vrt, tekee juurikin kapealla jalkojen asennolla ja lyhyemmällä liikeradalla. Aloittelijoills tietysti on syytä ehkä pitää ne liikkeet aika perustyylisinä eli juurikin opetella hallittuja pitkiä liikeratoja, joita voi si joskus alkaa vähän soveltamaan kun tarve sen vaatii.

 3. Mika Said,

  Kuhizz: Hah hah haa! Voi veljet, olipa hauska kommentti. 😀 Arvostelet mun painoja ja mun ilmeitä? Niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten loppuun asti treenaan, jos ilme ei värähdä videolla tai näet jonkun randomin sarjan jostain treenistä. Sä tuskin olet koskaan nähnyt mun yhtäkään jalkatreeniä alusta loppuun? Siinä mennään aika välikuoleman rajoilla, joka kerta. Mutta sitähän sinä et tiedä, koska olet nähnyt vain satunnaisen videoklipsun jostain satunnaisesta sarjasta.

  Mites mun jalkojen kehitys? Eikö pääasia ole, että jalat kehittyy oli sitten ilme tai painot mitkä tahansa? Sä tuskin ymmärrät treenaamisesta yhtään mitään, jos latelet tuollaisia kommentteja. 🙂 Tuo on niin totaalista beginners mmindsettiä, kun puhut mekaanisesta rasituksesta ja kevyistä painoista. Mikä tahansa paino voi olla joko kevyt tai raskas, riippuu niin paljon mitä halutaan tehdä ja miten, halutaanko kasvattaa puhdasta voimaa vai lihaksia. Itse olen kehonrakentaja ja pyrin kasvattamaan vain lihaksia. Se että teen x-määrällä painoja työtä, ei tarkoita, että se olisi kevyttä tai helppoa. Sinä valitettavasti et tiedä milloin mun kapasiteetti on lähellä failurea tai failuressa tuijottamalla mun naamaa. Toisen pään sisään et pääse.

  PS, Mitä syvempi polvikulma, sitä ennemmän voima siirtyy muille lihaksille, katso nyt herran jumala tuo laittamani Pakulsin video jos et minua usko.

 4. Mika Said,

  Kyykkyrässimies: Ei tarvitse aloittelijankaan tehdä laitteen koko liikeradalla, jos aloittelija haluaa esim jakaa jalkatreenit kahteen osaan. Tässä on siis kyse eristämisestä, ei siitä, että tehtäisiin jotain väärin. Mitään et tee väärin, jos haluat prässissä treenata etureisipainotteisesti. Tämä on ilmiselvästi hieman hankala sisäistää?

 5. kommentoin Said,

  Ilmeet nyt eivät liity tähän mitenkään, niistä kun ei tosiaan voi päätellä mitään. Sen verran kommentoin tuota Mikan prässisuositusta, että käsittääkseni lihas kuin lihas työskentelee tehokkaimmin moninivelliikkeissä joissa usea lihasryhmä rasittuu samalla kertaa. Eli vaikka etureisi ei eristykään sillä pidemmällä liikeradalla, saa se silti enemmän rasitusta kuin se saisi eristetyllä liikeradalla tai liikkeellä. Muutoinhan esim. reisiojennus jossa saa taatusti prässiä paremman eristyksen olisi etureisien kehittäjänä ykkönen mutta näin ei ole ainakaan EMG-tutkimusten perusteella.

  Tämä ei tietenkän tarkoita etteikö – kehonrakennuksesta puhuttaessa – lihasta kannata yrittää eristää eristävillä liikkeillä. Kannattaahan se, sillä silloin voidaan treenata sitä määrällisesti enemmän ilman että keskushermosto ottaa liikaa hittiä ja/tai loukkaantumisriski kasvaa (molemmat kun ovat aina mahdollisia riskejä isoilla perusliikkeillä edistyneiden treenaajien kohdalla). Mutta mielestäni se tarkoittaa sitä, ettei moninivelliikkeistä kannata yrittää tehdä eristäviä versioita vaan ne eristävät liikkeet tehdään sitten erikseen.

 6. Pete Said,

  Siis tuleeko tuossa treenissä 600-700 toistoa? Aiemminkin oon pannut merkille että teet älyttömän isoja määriä toistoja. Varmasti vaatii pääkopalta paljon tuollainen treeni. Haluaisi itsekin kokeilla, mutta tuntuu aika mahdottomalta. Mitä vinkkiä antaisit oikean mind setin löytämiseen?

  Ps. ace18, yes 😀

 7. Mika Said,

  kommentoin: EMG-tutkimuksilla voi heittää vesilintua, niillä ja lihaksen hypertrofialla ei ole mitään tekemistä keskenään. EMG mittaukset esim antavat hurjia tuloksia lihasta vain jännittämällä ilman mitään vastusta, mutta yritäppä kasvattaa vaikka hauista pelkästään jännittelemällä sitä.

  Lähdetään jalkojen osalta purkamaan tuota sun kommenttias. Elikkä on kaksi mahdollisuutta tehdä jalat, etu- ja takareidet erikseen tai tehdä jalat samana päivänä yhdessä. Jälkimmäisen kohdalla luonnollisesti on kannattavampaa tehdä koko liikeradalla esim prässiä tai kyykyissä mennä syvälle. Näin annetaan rasitusta jaloille kokonaisvaltaisesti. Kun taas jalat jaetaan kahteen eri päivään etu- ja takareisien osalta, ei tällöin ole mitään järkeä tehdä kokonaisvaltaisia jalkatreenejä vaan nimenomaan eristetään mahdollisimman paljon kumpainenkin lihasryhmä. Miksi antaisimme epäsuoraa rasitusta jonnekin muualle tahallaan, jos kuitenkin jokainen lihas saa omana päivänään rasitusta. Täysin emme luonnollisesti pysty jalkojen osalta eristämään etu- ja takareisiä, mutta pystymme kuitenkin vaikuttamaan näillä liikeratakikkailuilla paljonkin siihen, miten kukin lihas saa rasitusta.

  Nyt lyhyemmällä liikeradalla tehty prässi toimi todella tehokkaasti etureisille ja pystyimme hajottamaan juuri työstettävän lihaksen ilman sitä riskiä, että joku apulihas olisi siellä väsähtänyt ennen etureittä ja keskeyttänyt harjoitteen. Esim kyykyissä, monesti alaselkä tai keuhkot pettävät ennen etureisiä, onko tämä sitten tehokasta treenausta etureisille? Saako etureidet riittävän paljon rasitusta ja viedäänkö treeni etureisien osalta loppuun asti jos lihasketjussa pettää joku lenkki ennen etureisiä ja sarja jää kesken? Tätä kannattaa miettiä ja tästä kirjassanikin jaan mietteitä. Siksi esim kirjaani ei ole laitettu syväkyykkyjä, jalat jaetaan aina kahteen osaan ja tehdään paljon eristäviä liikkeitä. Nämä kasvattavat lihasta todella tehokkaasti ja olen sen henkilökohtaisesti huomannut, että se on tie valtavan hyvään kehitykseen. Muista, että mulla on aina jalat olleett heikoin lihasryhmä ja enää ne eivät ole. En siis tee peruskyykkyä ollenkaan. Ja jalat silti kasvavat.

  Sun mielestäsi esim prässiä ei saisi tehdä eristävästi? Voin kertoa, että juuri tuo lyhyellä liikeradalla tehty prässi on yksi iso tekijä mun reisien kehityksessä. Juuri tuollainen ajatusmalli, että tyrmätään ennen kuin ollaan itse edes koettu asia, on sitä uppiniskaista ajattelumallia, joka ajaa monet siihen paikallaan junnaavaan kurimukseen ja sitten ihmetellään kun ei saada kehitystä aikaseksi. Kukin toki tyylillään.

 8. Mika Said,

  Pete: Kyllä, toistoja tulee todella paljon. Ei sitä muutosta tehdä yhdessä treenissä. Lähde lisäämään toistomääriä pikku hiljaa, 5-10 toistoa kerrallaan ja ajan kanssa tulet huomaamaan, että himoitset yhä vaan isompia toistomääriä eikä ne tunnu niin tyrmääviltä enää.

 9. HeQu Said,

  Haha nämä pitkät sarjat/liikeratakikkailut alkavat selvästi taas hiertämään jengin peräpukamia, niin ajattelin jakaa vähän omia kokemukisa. (Jossain videossa te Heinosen Tommin kanssa mainostittekin jotain voidetta jos alkaa kutkuttamaan, vai muistanko väärin? 😀 )

  Aloitetaan. Kun aloitin treenaamaan tavoitteellisesti 5 vuotta sitten tein jalat aina yhdessä treenissä per kierto. Noin vuosi sitten, päätin alkaa kokeilemaan Mikan tapaa treenata, sillä treenimentaliteettia oli tarpeen muuttaa, koska minulla on erittäin helposti hermottuva pakara. Nämä kaikki moninivelliikkeet, prässit yms meni aina pelkästään pakaralle, eikä taka/etureisi saaneet tarpeeksi kasvuärsykettä, koska pakara oli tulessa jo heti ekan setin jälkeen. Tästä johtuen pakara kasvoi hyvin vahvaan dominanssiin suhteessa etu/takareisiin, ja se alkoi näyttääkin jo hyvin koomiselta.(Tarkentaakseni tein siis aina aluksi Kyykyn/prässin ym moninivelliikkeen jonka jälkeen lähdin tekemään reiden ojennus/koukistus yms enkä todellakaan treenannut pakaraa tarkoituksellisesti).

  Vuosi sitten kun päätin alkaa jakamaan treenit etu- sekä takareisi treeneihin (siis käyttämällä liikeratakikkailuja, dumppaamalla moninivelliikeet roskiin) ja pidentämällä sarjamääriä huomatavasti alkoivat nekin pikkuhiljaa sieltä kasvamaan. Eikä se pakara ole kasvanut tai huonontunut tässä matkan varrella koska saa sivussa “tarpeeksi” ärsykettä. Eli oma kokemukseni on, että moninivelliikeet jaloille vaan kasvattavat sitä lihasta mikä sinulla on geneettisesti hyvin hermottuva ja ne “huonommin” hermottuvat jäävät sen varjoon. Toki, jos tavoitteena on kyykkymaksimin kasvatus ym muu voimailu niin siihen en osaa antaa mielipidettä, mutta kun itse “estetiikan” takia jumppailen, niin olen todennut kyseisen jaon ja liikeratakikkailun itselleni toimivimmaksi. Tiedän, että olemme kaikki erilaisia ja meille toimivat eri kikat ja konstit lihasten kasvatukseen, mutta kannustan teitä rakkaat toverit kokeilemaan ja käymään siellä oman mukavuus alueen ulkopuolella kokeilemassa onko se ruoho siellä vihreämpää.

  Mukavaa kevättä ja hyviä jumppia kaikille!

  ps. Ei tänne kommentikenttään sitä ikuista pakkiksen ” tuntumahomostelijat vs isomahavoimaryskääjät”- asetelmaa, koska tämä niin kuluttu ja koluttu vääntöaihe :D.

 10. kuhizzz Said,

  Ainahan niitä selityksiä keksii, miksi ei pitäisi tehdä jotain, mikä tuntuu epämukavalta 😀 Jos etureiden lihasten tehtävä on ojentaa polvea, niin sillon suuremman rasituksen etureidelle saa ojentamalla polven pienemmästä kulmasta. Toki muukin lihas työskentelee silloin. Niin se hanuri työskentelee tuollaisessa nylkytyksessäkin.

 11. Mika Said,

  HeQu: Loistavaa kuulla täälläkin, että on niitä treenaajia, jotka ovat ottaneet vaarin minunkin opeistani. Olet melkeinpä malliesimerkki siitä, että on hyvin hankala saada kehitystä aikaseksi, kun tietty lihasryhmä (pakarat) hermottuu herkästi ja dominoi täten jalkaosastoa. Nostan hattua, että olet “uskaltanut” siirtyä sinne tuntemattomaan ja vaihdoit treenityylisi täysin. Kuten totesitkin, tulosta on tullut ja ne heikommatkin lihasryhmät ovat kehittyneet. Hyvää jatkoa ja hyviä treenejä sinulle. Muistahan tutustua myös treenioppaaseeni, siellä on paljon erinomaisia treeniesimerkkejä juuri sinun kaltaisellesi tapaukselle.

 12. Mika Said,

  kuhizz: Aivan oikein. Ei sitä etureittä täysin pysty eristämään, mutta näillä liikeradoilla voidaan ainakin edesauttaa sitä, että suurin rasitus tulee työstettävään kohdelihakseen ja että juuri työstettävä kohdelihas on se, joka ensimmäisenä väsyy.

 13. kommentoin Said,

  “kommentoin: EMG-tutkimuksilla voi heittää vesilintua, niillä ja lihaksen hypertrofialla ei ole mitään tekemistä keskenään. EMG mittaukset esim antavat hurjia tuloksia lihasta vain jännittämällä ilman mitään vastusta, mutta yritäppä kasvattaa vaikka hauista pelkästään jännittelemällä sitä.”

  Tottakai lihasaktivaatio näkyy lihasta jännittämällä, mutta kyllä niillä on käsittääkseni aika hyvä perusta tutkittaessa lihasaktivaatiota liikkeessä X – ja lihasaktivaatiollahan ON aika paljonkin tekemistä hypertrofian kanssa.

  “Kun taas jalat jaetaan kahteen eri päivään etu- ja takareisien osalta, ei tällöin ole mitään järkeä tehdä kokonaisvaltaisia jalkatreenejä vaan nimenomaan eristetään mahdollisimman paljon kumpainenkin lihasryhmä.”

  Fair enough, tämä on hyvä pointti. Ajattelin nyt lähinnä ihan sellaisesta perustreenipohjasta. Itse tykkään jakaa jalkatreenit mieluiten toistomäärien mukaan, mutta toi etu- ja takareisijako on kyllä toimiva sekin.

  “Nyt lyhyemmällä liikeradalla tehty prässi toimi todella tehokkaasti etureisille ja pystyimme hajottamaan juuri työstettävän lihaksen ilman sitä riskiä, että joku apulihas olisi siellä väsähtänyt ennen etureittä ja keskeyttänyt harjoitteen. Esim kyykyissä, monesti alaselkä tai keuhkot pettävät ennen etureisiä, onko tämä sitten tehokasta treenausta etureisille?”

  Juuri tuon kyykkyesimerkin takia mainitsinkin, että eristäviä liikkeitä tarvitaan. Mutta joo, jos oletuksena on edelleen se kaksijako jonka yllä kirjoitit niin totta.

  “Sun mielestäsi esim prässiä ei saisi tehdä eristävästi?”

  Ei, vaan mun mielestä sellaisessa skenaariossa jonka edellä esitin se ei olisi yhtä hyödyllistä kuin tehdä se perusmassaliikkeenä: sellainen jalkojen asento joka mahdollistaa täyden liikeradan mahdollisimman isolla kuormalla mahdollisimman turvallisesti. Lähestyin asiaa toisesta näkövinkkelistä.

  “Juuri tuollainen ajatusmalli, että tyrmätään ennen kuin ollaan itse edes koettu asia, on sitä uppiniskaista ajattelumallia, joka ajaa monet siihen paikallaan junnaavaan kurimukseen ja sitten ihmetellään kun ei saada kehitystä aikaseksi. Kukin toki tyylillään.”

  Nyt on pakko tuottaa pettymys: olen kyllä kokeillut eristäviä tyylejä esim. Smith-kyykyssä ja prässissäkin (jalat levyn alaosassa) silloin kun polvet pari vuotta sitten vaivasivat. Ajattelin, että eristävä tyyli vajaammalla liikeradalla –> pienemmät romut & silti parempi tuntuma kohdelihakseen –> treenin jatkuvuus taattu. Ei toiminut mulla toivotunlaisesti kipujen suhteen, vaan ratkaisu oli nimenomaan siinä että haettiin se täydempi liikerata jalkojen asentoa säätämällä ja liikkuvuusharjoittelulla.

  Tässä(kään) asiassa tuskin on yhtä tietä onneen, joten peace. 🙂

 14. Mika Said,

  kommentoin: Mähösen Akin kanssa aikanaan tehtiin podcasti ja hän juurikin oli noita tutkimuksia paljon lukenut ja tullut siihen toteamukseen, että ne mittaukset eivät anna todellista kuvaa miten itse painoilla tehdyt harjoitteet hajoittavat lihasta solutasolla. Lihasaktivaatio ja voimakkuus supistaessa lihasta ei suoraan korreloi lihaskasvuun. Kuten sanoin, et pysty kasvattamaan lihaksia niitä pelkästään jännittämällä, mutta silti lihasaktiivaatiota näkyy EMG-mitttauksissa.

  Mä muuten käytän isoja romuja noissa eristävissä prässeissä, en missään nimessä pieniä romuja. Tuo lyhyt liikerata nimenomaan mahdollistaa jopa isommat romut kuin pitkällä liikeradalla, joten siinä ehkä myös yksi syy minun kehitykseeni?

  Ps, oletko tutustunut mun kirjaan? Suosittelen! Voit ehkä oppia jotain… 😉

 15. Jonne Said,

  Ennemminkin tämä keskustelu nimimerkin “kommentoin” ja Mika sinun välillä näyttää siltä, että sinun tulisi avata mielesi uusille asioille, niin Sinä voisit oppia jotain. 😉

 16. Mika Said,

  Jonne: mitäpä tuohon voin enää sanoa? 26 vuotta tätä tehneenä ja lähes kaikkea kokeilleena pyrin vain tuomaan omat havaintoni lukijoille. Ei näitä minun juttujani tarvitse lukea, en todellakaan tyrkytä omaa osaamistani tai tietotaitoani kenellekään. 😉

  Ja mitä tulee metodieni tuloksellisuuteen, niin tarvitseeko mun edes sanoa siihen mitään? 😀

 17. kommentoin Said,

  “Mähösen Akin kanssa aikanaan tehtiin podcasti ja hän juurikin oli noita tutkimuksia paljon lukenut ja tullut siihen toteamukseen, että ne mittaukset eivät anna todellista kuvaa miten itse painoilla tehdyt harjoitteet hajoittavat lihasta solutasolla.”

  Sanoisin niin, että eivät eivät ole KOKO kuva, eiväthän ne kerro esim. hormonivasteesta tai sitten kartoita sitä mikä on vammautumisriski liikkeessä X ylipäätään. Mutta ei se nyt mun mielestä ole peruste mennä ihan toiseen ääripäähän eli heittää niillä vesilintua. Kokonaiskuvahan se ratkaisee ja siinä niillä on paikkansa.

  “Mä muuten käytän isoja romuja noissa eristävissä prässeissä, en missään nimessä pieniä romuja. Tuo lyhyt liikerata nimenomaan mahdollistaa jopa isommat romut kuin pitkällä liikeradalla, joten siinä ehkä myös yksi syy minun kehitykseeni?”

  Ehkä. Tosin mun tapauksessa romujen kasvu ei ainakaan auttanut asiaa, vaan nivelten kunnon kannalta mulle on tärkeintä että saadaan se ärsyke täydellä liikeradalla mikä tarkoittaa käytännössä pienempiä painoja –> niveletkin tykkää.

  Prässi on kyllä siitä hyvä, että siinä voi käyttää huomattavasti lähempänä 1 RM olevia painoja ja puskea silti pitkiäkin sarjoja kun tukilihaset eivät rasitu eikä hapenotto vaikeudu (vrt kyykky ja paino niskassa kaiken aikaa). Mulla ei vaan polvet edelleenkään kestä tehdä sitä ekana liikkeenä tai sellaisena vakioliikkeenä kaiken aikaa.

  “Ps, oletko tutustunut mun kirjaan? Suosittelen! Voit ehkä oppia jotain… 😉”

  En ole vielä ajan kanssa, mutta kunhan aikaa löytyy niin ajattelin kyllä lukea. Hyvännäköiseltä opukselta vaikutti. 🙂

Add A Comment