Mika Nyyssölä

– giant killer –

Jun-6-2018

Äkillinen sairauskohtaus vei sairaalaan

Moikka kaikille!

Hyviä ja huonoja uutisia. Hyvät uutiset on se, että olen yhä elossa ja paranen todennäköisesti ihan normaalisti. Huonot uutiset on, että riski tosin piilee, että pysyviä vammoja voi jäädä. Mitä on oikein tapahtunut ja milloin?

Maanantai-iltana palasin normaalisti töistä, ajoin auton parkkiin ja nousin autosta ylös. Koin hassun huimaavan tunteen päässäni. Olo meni hetken päästä ohi, mutta kotona palasi aina vähän väliä. Söin iltapalan ja katselin tietokoneella jotain ohjelmaa, kun oloni vaan heikkeni. Maailma alkoi pyöriä päässä ja aloin voimaan pahoin. Hikoilin valtavasti ja vessaan päästyäni alkoi oksentelu. Tunnin verran kamppailin itseni kanssa ja lopulta pääsin makuuhuoneeseen sänkyyn. Silmät kiinni laittaessani sain huimauksen kuriin ja nukuin epätasaisesti noin 4-5 tuntia, kunnes jouduin heräämään.

Yhdeksältä oltiin sovittu kirjan viimeistely meillä ja Jouni Lehtonen sekä Jouni Virtamo tulivat paikalle. Keitettiin kahvit ja ryhdyttiin viimeistelemään kirjaa. Kerroin huonosta olostani ja miten olo ei ollut vieläkään helpottunut. Huimasi ja voin pahoin. Taistelin itseni kanssa ja väännettiin kolme ja puoli tuntia töitä kirjan kanssa, jonka jälkeen sanoin pojille oloni olevan niin heikko, että oli pakko mennä lepäämään. Pojat olivat huolissaan ja sanoivat, että minun olisi hyvä mennä lääkäriin tuon oloni kanssa. Aivoverenvuodossa esimerkiksi on juuri vastaavanlaisia oireita, huonovointisuutta ja tasapainoaistin menettämistä. Päätä ei kuitenkaan särkenyt, joten en siinä sitten tehnyt muuta kuin menin lepäämään.

Kolmelta oli minulla aika Kouvolan 123tuulilasi.fi -lasinkorjaamolle, jonne olin saanut uskomattoman hyvän asiakaspalvelun ansiosta uuden tuulilasin ja korjausajan. Kiitos vielä kerran todella paljon Puttosen Jarnolle todella kympin palvelusta siellä. Sain vaimon lähtemään mukaan reissuun, koska koin, että oloni oli yhä tosi heikko. Paluumatkalla oloni vaan huononi. Oksensin autoon monta kertaa ja siinä kohtaa ei muuta auttanut kuin mennä Peijaksen sairaalaan suoraan.

Ilta kuuden jälkeen Peijakseen odottelemaan. Lopulta pääsin kolmen tunnin odottelun jälkeen lääkärille, joka muutaman testin jälkeen totesi sairauden olevan hyvänlaatuinen asentohuimaus, joka minun kohdallani oli hyvin agressiivisen raju. Tässä sairaudessa sisäkorvan johonkin kolmesta kaarikäytävästä on kulkeutunut sakkaa, joka antaa sisäkorvan herkille aistinsoluille väärää tietoa pään liikkeistä. Kiteet ovat normaalisti kiinni geelimäisessä aineessa, mutta voivat irrota ja ajautua sisäkorvassa väärään paikkaan.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen varsinaista aiheuttajaa ei tiedetä. Usein asentohuimaus vaivaa muuten täysin terveitä ihmisiä. Kyseessä on ilmeisesti rappeumamuutos. Asentohuimaus voi johtua myös pienestäkin pään vammasta: lyöt pään kaapin reunaan ja seuraavana päivänä pyörit karusellissa. Itse en kuitenkaan ollut lyönyt päätäni mihinkään, tuo huimaus ja pahoinvointi syntyi kuin tyhjästä. Yhdessä hetkessä olin täysin terve, seuraavassa hetkessä oloni romahti. Pahin pelko, aivoverenvuoto, infarkti tai neurologinen häiriö on kuitenkin lähes täysin suljettu pois. Toki lääkäri Peijaksessa sanoi, että on hyvä tarkkailla nyt olotilaa ja seurata, jos tulee jotain motorisia häiriötä niin heti takaisin sairaalaan.

Tälle sairaudelle ei ole lääkitystä olemassa ja muutenkin ollaan hyvin tietämättömiä, mistä tällaiset oireet syntyvät. Hoitokeinona suositellaan tehtävän eräänlaisia asentomanööverejä, joiden avulla yritetään ajaa sakkaa pois kaarikäytävästä. Näin on mahdollista nopeuttaa paranemista. On kuitenkin mahdollista, että huimausoireita voi jäädä ihmiselle. Esimerkiksi omalla äidilläni on vastaavaa oireilua ollut, tosin hyvin paljon lievempänä, mutta hänelle on jäänyt osittainen huimaus päälle, joka oireilee tietyssä tilanteissa. Pitää toivoa, että nämä oireet katoavat ja paranen täysin. Huimaus ja siitä syntyvä pahoinvointi on todella epämiellyttävä tunne.

Sairaalasta poistuttuamme, oksentelin sairaalan pihalla kymmeniä kertoja. Olotila oli aivan järkyttävä. Autossa oksensin joka kuopan ja töyssyn kohdalla enkä saanut lopuksi enää silmiäni auki. Parkkipaikalla autosta ulos tullessani oksentelu ja pahoinvointi jatkui rajuna. Kävelin kuin olisin ollut umpihumalassa. Vasta kotona päästessäni makuulle, oloni helpotti.

Nyt tässä kirjoittaessani tätä juttua, lepäilen sängyssä ja koitan vain selviytyä. Välttelen äkillisiä liikkeitä pääni kanssa ja koitan vain levätä ja nukkua. En ole syönyt maanantain jälkeen mitään, joten voitte uskoa, miten kuiva ja tyhjä oloni on. Yritän nyt vain toipua ja ehkä jossain välissä koitan saada suuhuni jotain. Mikään ei maistu, ei ole nälkä eikä jano. Pahoinvointi, joka on jatkunut maanantaiyöstä on vienyt täysin ruokahalun. Ei yksinkertaisesti houkuttele syödä, kun sen sitten oksentaa ulos samoin tein.

En ole koskaan kokenut mitään näin inhottavaa olotilaa. Tätä on vaikea kuvailla mitä tässä tuntee. Suoranaista kipuahan minulla ei ole. En siis kärsi päänsärystä tai muusta kolotuksesta. Tasapainoaistin menetys on ihan hirvittävää. Sitä on täysin avuton ja sekaisin. Siihen kun lisätään vielä tämä järjetön pahoinvointi, on olotila täysi kaaos. Ainoa asia mitä haluaa tehdä on käpertyä vain sikiöasentoon silmät kiinni ja olla paikoillaan. Pienikin asennon vaihtaminen aiheuttaa huimausta ja sen kautta uudelleen pahoinvointia.

Nyt olen vain hissukseen paikoillani ja liikun hyvin hitaasti askel askeleelta ja koitan vain selviytyä. Toivon hartaasti, että oloni kohenee, sillä tätä olotilaa on vaikea kestää. Pidetään peukkuja, ettei pysyviä vammoja jää tasapainoelimiin.

T. Mika

Posted under Uncategorized
 1. Trmnr Said,

  Tuttu vaiva. Itse joskus kärsin samasta kuukauden päivät, tosin oksentelua ei ollut. Huimauksen kanssa oppi toimimaan jokusen päivän jälkeen, mutta esim. autolla ajoa pyrin tuolloin välttämään. Nyt on tapahtumasta about 4 vuotta aikaa, eikä ole enää toistunut. Tsempiä toipumiseen!

 2. Tapsa Said,

  Kannattaa niitä asentoja kokeilla aina kun tulee oireita, niistä on tosissaan apua. Tsemiä!

 3. Tommi Said,

  No huh, kuulostaapa todella ikävältä. 🙁 Tsemppiä!

 4. Huono homma Said,

  Ikävä kuulla tilanteesta. Toivottavasti homma kuitenkin selviää ja tila kohenee. Suosittelen jaksamisen puitteissa tutkimaan englanniksi kyseistä tilaa ja onko ollut apua esimerkiksi kannabisöljystä (ei huumaava) tai muista toimenpiteistä. Suomessa ollaan lääketieteessä mielestäni hieman jäljessä aina muita maita, sen suhteen miten uusia menetelmiä otetaan käyttöön. Tämä toki on monesti perusteltua, kun evidenssi on heikkoa.

 5. Tuomas Said,

  Suosittelen testaamaan vaikka Rahkon metodilla asentohuimauksen hoitoa. Usein henkilöillä helpottuu tällä oireet parissa päivässä. Olen myös huomannut, että todennäköisesti heikentynyt verenkierto niskan seudulla lisää oireita eli niskan/hartian hieronta saattaa olla osatekijä kaarikäytävän sakan lisäksi.

 6. HenryKle Said,

  Apua, kuulostaa kamalalta. Tsemppejä täältä Papalle! Koita sinnitellä.
  Toivottavasti pian hellittää, eikä olisi tosissaan mitään vakavampaa tai pysyvämpää kyseessä 🙁

 7. Larffa Said,

  Paranemisia Mika!

 8. Arska Said,

  Voimia ja tsemppiä! Itseltäni otettiin aikoinaan selkäydinnäyte. Tästä jälkioireina itsellä alkoi pari viikkoa kestävä huimaus ja oksetus. Ainoastaan makuuasennossa olo helpotti. Itse pelkäsin myös, että jääkö olotila pysyväksi, mutta onneksi oireet helpottivat kokonaan.

 9. Tjh Said,

  Pikaisia paranemisia!

 10. Matti Said,

  Ikävä kuulla… toivottavasti vointisi alkaa pian paranemaan.

 11. Nikke Said,

  Tsemii Mika!!!! Toivotaan että paranet mahdollisimman pian

 12. Pete Said,

  Paljon voimia ja pikaista paranemista Dyyd !

 13. Mikko Said,

  Itse olen elänyt tuon taudin kanssa jo 4 vuotta. Oireet alkoivat lasketteluonnettomuuden jälkeen. Joskus ne on poissa jopa vuodenkin ja sitten palaavat takaisin. Nyt ovat taas päällä. Ihan paskaa, selälleen kun käyt vaikka penkkaamaan niin maailma pyörii kuin karusellissa. Tee manöövereja, niin kyllä se laukee. Pisin tällainen tila kesti itselläni pari kuukautta, sitten loppui kuin seinään. Tän kanssa pitää yrittää oppia elämään, stressi ja kiire laukasee jostain syystä tämän itselläni. Eli näin keväisin toistuu, kun on duunissa hoppu. Tsemppiä, kyllä tän kanssa voi elää vaikka toiselta se tuntuu nyt.

 14. lihavapoika Said,

  Voimia Mikalle! Etköhän sinä taistelijana tuostakin montusta voittajana selviä!

 15. M4K3 Said,

  Tätä on nyt “liikkeellä”😁… itsellekin tuli noin 2-3viikkoa sitten ensimmäisen kerran epämääräistä huimausta ja pientä tasapainon heittelyä. Kesto reipas tunti, juuri asennon muutos sai filmin pyörimään kuin karusellissä. Vaikea oli saada tarkennettu katsetta mihinkään pisteeseen. No nyt sitten sunnuntaina tuli huimaus uudestaan kestona 45min on/off tyylisesti, jonka jälkeen tuli vielä pahoinvointi mukaan. Mulla onneksi pahaolo jäi vaan olotilaksi eikä tullut ylös asti… onneksi koska en tykkää alkuunkaan oksentamisesta.
  Sä sait varmaan samat kaksi makuullaan/istuma-asennossa tehtävää harjoitettu joilla saada sakkaa takaisin oikeaan paikkaan? Kun sulla noin voimakas reaktio niin et sä sit ottanut pahoinvointiin pillereitä?

 16. Petsku Said,

  Boom!!! Voimia taisteluun

 17. akim Said,

  Voi perskele. Itellä kerran vieläpä kuorma-autoa ajaessa yhtäkkiä maailma kääntyi ylösalaisin. Hetken aikaa hengittelin ja “kohtaus” meni onneksi ohi. Jännä miten paljon sitä kestää runtua ja sitten jostain mitättömästä menee toimintakyky kokonaan.
  Tsemppiä ja parempaa vointia!!

 18. Haukkis Said,

  Tsemppiä Mikalle! Jospa se olo helpottais pikkuhiljaa! Välillä tulee vastamäkiä vastaan, mutta kyllä niistä selvitään. ☺

 19. Raul Kivine Said,

  Ollut täysin sama tilanne ja vastaus sairalasta sama…!!!!Meni ohi noin viikossa ja se tunne kun tuli taas nälkä ja kun sai syödä AIVAN HUIKEA
  On kyl ihan uskomaton olotila mitä ei uskoisi tullena ihan tosta vaan!!!
  VOIMIA!!!

 20. Mikko Lehti Said,

  Voi ei🙈 tosi kurja homma😒 tosi paljon tsemppii toipumiseen ja hei Mika sä oot NIIN kova ukko että sä lähdet täältä vikana😜

 21. marko kokkinen Said,

  ei kuulosta todella kivalle. ite olen saanut joskus iskuja päähän ja siitä on minulle jäänyt jonkunlaisia pieniä huimauksia. ja toinen korva on eli vasen jos hankaan sitä tupolla ni alkaa heittää päässä se johtuu varmaan kun on ollut tulehduksia siinä. ei muuta kun paranemisia sinulle!! T: marko

 22. Pete Said,

  Moi Mika
  Tsemppiä kovasti, tiedän miltä tuo tuntuu.
  Vaikka nyt tuntuu pahalta, tuo huimaus menee ajan kanssa ja noilla manöövereilla ohi.
  Itse koin samanlaisia tunteita kolarin jälkeen viime vuoden marraskuussa. Huimaus tuli 4 kertaa 2-3 päivän sykleissä. Sen jälkeen se loppui, eikä ole uutta tullut. Syy oli kolarin aiheuttama aivotärähdys.
  Tubesta löysin joitakin selkeitä liikkeitä, joita tein useasti päivässä. Se tuntui tietysti pahalta, kun se huimaus silloin korostui.

 23. Ribalis Said,

  Shit, tsemppiä ja toivottavasti menee ohi pian. Mulla ja isälläni ollut hyvin samanlaisia oireiluja epäsäännöllisen tasaisesti (noin 2-4 kertaa vuodessa). Molemmat käyty lääkärissä ja syytä ei ole löytynyt. Sydän, pää, verensokerit yms. tutkittu. Helpottava tieto itselle oli se että kyse ei ole mistään vakavasta kun kaikki elimet pelaa normaalisti. Hieronnalla ja levolla on aika useasti saanut loppumaan.
  Vielä kerran tsemppiä Mika!

 24. Ari Kareinen Said,

  Moro Mika!

  Jo lähes 6 vuotta sinun blogia seuranneena taitaa olla aika avata jo suunsa.. 😅 Tosi paljon olen saanut sinulta näkökulmaa ja vinkkejä omiin treeneihin ja elämäntapoihin, josta olen todella kiitollinen! Kerrankin taitaa vaan olla, että itse pystyisi antamaan edes hieman helpotusta ja tietoutta sinulle.. Itsellä alkoi 2008 armeijassa oireet ensimmäisen kerran, kun pomppasin aamulla ripeästi sängystä ylös, josta seurasi 2 viikkoa ihan yhtä soittoa kestävä huimaus kohtaus. Armeijan sairaalassa sitä yritettiin tutkia, mutta mitään järkevää syytä ei sillon sille löydetty. Olin vaan 2 viikkoa kasarmilla tekemättä mitään, koska en pystynyt. Ainut mikä toi hetken helpotusta oli olla silmät kiinni ja täysin paikallaan. Sen 2 viikon jälkeen se alkoi pikkuhiljaa helpottaa, jonka jälkeen sitä on esiintynyt säännöllisin väliajoin, ehkä kerran, kaksi vuoteen, jotka on ollut vähän lyhyempi kestoisia ja ei onneksi kuitenkaan tullut enää niin pahana.. Itsekkin kävin sitä armeijan jälkeen tutkituttamassa lääkäreillä, fysioterapialla ja lopulta korvalääkärillä joka totesi vasta vaivan. Itsellä sitä esiintyy nykyään näin keväisin aina.. En tiedä mistä se johtuu, mutta mitä jonkun verran olen ymmärtänyt niin muilla vaivaa kärsivilläkin se on saattanut painottua enimmäkseen kevät puolelle. Itsellä tulee semmoinen tietynlainen “paineen tunne” tuonne hartia/niska seudulle, mistä nykyään melkein tietää, että se on alkamassa lähiaikoina. Olen yrittänyt venytellä ja tehdä näitä samoja asentomanööverejä, mutta toistaiseksi en ole huomannut apua muustakun venyttelystä.. Silloin kun huimausoireet alkavat, nii olen kokeillut tehdä näitä asentomanööverejä kotona, mutta se ei ole mitenkään erityis helppoa, kun huone pyörii silmissä ja on huono olo, joten joka kerta on joutunut ottamaan lääkärille tai fyssarille aikaa, joka on tehnyt sitten tämän asentomanööverin. Välillä se häviää kokonaan ja välillä ei ole mitään apua. Sitten sitä ollaankin sairaslomalla, kun ei pysty mitään tekemään 2-4 päivään.. Yleensä melkein tuossa ajassa menee nykyään itsellä itsestään ohi. Niitäkin manöövereitä on aika monta erilaista ja tuntuu, että pitää tehdä juuri se oikea tai alkaa vaan enemmän pyörimään päässä. Todella vittumainen vaiva, mutta onneksi siihen ei kuole. Tai ainakaan pitäisi.. 😅 tsemppiä paranteluun! Jos ei meinaa helpottaa, nii kannattaa käydä jollain hyvällä fyssarille hoidattamassa joka tietää edes jonkin verran vaivasta..

 25. Mosebryg Said,

  Peukkuja. Toivottavasti pian alkaa hellittämään ja ruoka pysymään sisässä. Aika vmäinen vaiva jos tuo alkaisi jatkossakin aika ajoin tulemaan, vielä jos syytä ei meinaa olla. Mutta positiivinen asia, niin löytyi kuitenkin diagnoosi eikä garvi täysin epätiedossa olla. Kyllä se siitä, jaksamisia!

 26. Jorma Said,

  Bodypeukku ja jaxuhali äijälle! Ite sain saman tuomion pari kuukautta sitten. Ei ole hirviän häävi tautina tuo :/ Enitenhän tuossa säikäyttää ku ensioireet alkaa ihan täysin ilman mitään ennakkovaroitusta. Itellä alkuun tuntui se Epleyn manööveri ihan täysin hassuttelulta sairaalareissusta ja isoimmista oireista selvittyä, kun tuntui ettei ole enää mitään oireita niin miksi jatkaa tuon tekemistä. Jälkiviisaana täytyy kuitenkin todeta, että pieniä huimauksia tulee edelleen silloin tällöin ja silloin tuo manööveri tuntuu ne saavan kuriin. 🙂

 27. Teemu Said,

  Voimia Mika! Tosi vittumainen vaiva kun ei varmaa parannusta ole, toivotaan vaan parasta Suomen parhaalle.

 28. LP Said,

  Moro Mika, parilla tutulla diagnosoitu menieren tauti: https://www.suomenmeniereliitto.fi/ . Vierestä paha katsoa, kun kaveri tuon “kohtauksen” saa. Onneksi siitä ei henki lähde ja sen kanssa pystyy elämään. Tsemppiä!!

 29. Mika Said,

  M4K3: sain reseptin pahoinvointiin ja yhden liikesarjan, jota tehdä sängyssä. En ole tosin ehtinyt hakea pahoinvointilääkkeitä vielä.

 30. Mika Said,

  Ari Kareinen: Kiitos paljon viestistäsi.

 31. original saku Said,

  Tsemppiä ja pikaista paranemista!

 32. Viljo Said,

  Pikaista toipumista! Kuulostaa aivan karmealta. Toivottavasti olo korjaantuisi ennalleen pian.

 33. M4K3 Said,

  Tarviko siinä sun liikesarjassa mennä mahalleen (otsa kiinni patjassa)?, vai oliko se se jossa selällään ensin pää kallistettuna alas vasemmalle jonka jälkeen oikealle ja siitä kyljelleen josta istumaan?

 34. M4K3 Said,

  Nii ja saiko sun lääkäri testeillä todettua kummalla puolella sulla on aiheuttaja? Itsellä vasemmalla.

 35. Keke Tohtori Said,

  Moro Mika! En pystynyt hillitsemään näppejäni ja olemaan kommentoimatta. Kuvaat tekstissäsi aika lailla vestibulaarineuroniitin oirekuvan. Oliko dg tosiaan hyvänlaatuinen asentohuimaus? Pakko ihmetellä.

  Hyvänlaatuinen asentohuimaus: rajuja kiertohuimauksia tiettyjen asentomuutosten jälkeen, kesto 1sek-kymmeniä sekunteja, ei lähes ikinä johda oksenteluun. Hoito: tasapainohiput paikoilleen mainitsemillasi manöövereillä

  Vestibulaarineuroniitti: tasapainoelimen nopeasti alkanut lama. Nopeasti alkava, voimakas kiertohuimaus ja pahoinvointi, joka johtaa usein oksentelun. Huimaus voi jatkua tunteja ja välillä mikään asento ei auta. Tarkkaa syytä ei tunneta; epäily sisäkorvan tulehduksesta. Ei muita neurologisia oireita. Hankala huimaus on ohi 1–2 viikossa, lievä tasapainovaikeus kestää kauemmin.

  Normaalisti en kyseenalaista diagnooseja mutta tässä tarinassa niin moni asia tuntui erikoiselta suhteessa mainitsemaasi diagnoosiin.

 36. Mika Said,

  M4K3: Jälkimmäinen. Jäi vähän epäselväksi, kumpi puoli oli se sairas korva. Tod näk vasen siis.

 37. Mika Said,

  Keke Tohtori: Lääkäri teki erinäisiä testejä ja hyvin voimakas silmävärve paljasti hyvänlaatuisen asentohuimauksen.

Add A Comment